|
Mój rodzinny biznes w którym widzę siebie za kilka lat to piekarnia moich rodziców: Cukiernia Piekarnia Jedyna Korzenie piekarniczo-cukiernicze rodziny Bąków sięgają roku 1933, kiedy to Antoni Bąk dziadek właścicieli rozpoczął samodzielny wypiek precli, a następnie jako Mistrz piekarski prowadził piekarnię w Soli, a później w Rajczy. Pracuje ciężko, czuwa nad własną technologią doskonaloną przez lata, a jego wypieki cieszą się uznaniem wśród konsumentów. Swoją działalność zawodową prowadzi do 1990 r. z małymi przerwami w związku z okupacją hitlerowską i zmianami ustrojowymi. Jego syn Stanisław wychowany w rodzinie rzemieślniczej buduje wraz z synami warsztat cukierniczy, aby wnuki ojca Antoniego mogły kontynuować tradycję rodzinną. Od sierpnia 1990 r. Adam i Andrzej Bąk idąc w ślady dziadka, otwierają Cukiernię "Jedyna" w Bielsku-Białej przy ul. Sucharskiego 13. We dwójkę wypiekają nocą słodkie bułeczki i kołacze, a rano wywożą je do okolicznych sklepów. Produkują także lody tradycyjne, sprzedając je we własnym sklepie spożywczym. Z dnia na dzień rośnie zainteresowanie wypiekami z "Jedynej" ze względu na ich walory smakowe. W efekcie zakład zwiększa zatrudnienie i wzbogaca asortyment. Od 1995 r. Cukiernia "Jedyna" staje się spółką cywilną, gdzie Adam Bąk zgodnie z wykształceniem zajmuje się technologią wyrobów cukierniczych, zaś Andrzej – finansami i częścią operacyjną. W lipcu 2003 r. cukiernia uruchomia nowo wybudowany obiekt w Kozach, który jest usytuowany wśród wiejskiej zieleni. Zakład ten produkuje pieczywo drożdżowe i chleb w szerokim asortymencie. W latach 2005 - 2014 firma otwiera swoje sklepy cukierniczo-piekarnicze, w których sprzedaje tylko własne wyroby. Tworząc własną sieć sprzedaży zapewnia sobie niezależność na rynku.
|
||
Polecane strony: Strona Uczelni Plany Lekcji |
|||
Copyright 2021, Sławek Bąk |